Eilanden

De Molukken (Maluku) zijn een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor.

Meer weten

Natuur

De Molukse fauna is net als de flora beinvloed door Australische soorten. Er leven wilde varkens en een paar hertensoorten, maar grote zoogdieren zul je verder niet tegenkomen.

Meer weten

Specerij

In de 16e eeuw kwamen Europese handelaren naar het gebied voor specerijen. De Portugees Francisco Serrão bereikte in 1512 als eerste de Banda-eilanden en Ternate.

Meer weten

Cultuur

De Molukkers zijn een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks de Molukken, die sinds 1950 onderdeel zijn van Indonesië.

Meer weten

Porto Saparua

Eindelijk na 28 jaar hebben zij hun familie's Jermias en Nanlohy, broers en zussen ontmoet. Het ouderlijke huis (rumah tua) in Porto is na een flinke verbouwing gereed. Na een verblijf van 2 maanden in Ambon, Saparua, Halmahera, Buru en Seram, hebben ze de volgende eilanden bezocht; Sumatra, Sulawesi, Java, Bali en de stad Balikpapan in midden Kalimanten waar zijn oudere broer Pieter Jermias woont.

In Kalimanten verbleven ze 6 weken, Vader en Moeder hebben het erg naar hun zin en met de hele familie van z'n broer Pieter Jermias hebben ze in Kalimanten rondgereisd. Een van de hoogtepunten is de drijvende markt in Banjarmasin. Met een kano vaar je door de stad en ervaar je het leven. Vooral met zonsondergang is het bijzonder deze stad vanaf het water te ontdekken. Begin april 1980 na een vakantieperiode van totaal 4 maanden zijn ze gezond en wel thuis in Nederland aangekomen.

pulau (eiland) Kalimanten

Kota (stad) Balikpapan

kota Balikpapan

Juli 1993 met moeder (72 jaar) en de hele familie Jermias (24 personen in totaal) hebben wij onze vakantie doorgebracht in Indonesië de Molukken, Ambon, Saparua, Seram en Bali. Wat hebben we een onvergetelijke fijne mooie tijd gehad. De familie’s uit Ambon, Saparua en Seram hebben ons op vliegveld Pattimura in Ambon opgehaald en ons netjes en veilig afgezet bij de familie in Ambon stad. Het is een groot feest speciaal voor onze moeder die wederom haar familie voor de 2e keer heb mogen ontmoeten. Onze oudste neef Jan Tamaela opent zoals gewoonlijk met een gebed en dankt de heer dat we vanuit Nederland veilig zijn aangekomen in Indonesie, Maluku Ambon manise.

Na 2 dagen begon de reis met het bezoeken van Familie’s in de wijk Belakan Soya, Terminal, Manga dua, Koesoe koesoe, Karang Panjang (KarPan) het dorp Suli, Paso en Tawiri. Vervolgens naar onze Rumah Tua het ouderlijke huis van fam. Jermias in het dorp Porto op het eiland Saparua. Verder de volgende familie’s bezocht en ontmoet Tupamahu, Nanlohy, Lopuhaa, Latuhamallo/Latuihamallo, Lopulalan en Berhitu. Op het eiland Seram hebben we onze neef Yopie en zijn vrouw Yvonne Jermias bezocht in Kilo dua een dorp vlakbij Masohy de hoofdstad van het eiland Seram. Voor ons, onze kinderen en moeder was het een geweldige ervaring om nooit te vergeten.

Na 10 volle dagen in Maluku zijn we uiteen gegaan om door Indonesie rond te reizen uiteindelijk is de familie in de laatste week in Den Pasar hoofdstad van Bali bijeengekomen waar onze nicht Sonja en haar man Theis Molle wonen.

pulau (eiland) Ambon

Kota (stad) Ambon

kota Ambon

Juli 1983 is vader overleden en oktober 2004 is moeder overleden. Ze zijn begraven op de Nieuwebegraafplaats aan de naarderstraat in Huizen (NH) Nederland.

Saparua (Lease)

Saparua is een eiland in de Indonesische eilandengroep de Molukken (provincie Molukken). Dit eiland dat tot de Lease-eilanden behoort is 144 km² groot en het hoogste punt is 331 m. Een oude naam voor het eiland is Honimoa. Ten noorden van het eiland, aan de andere kant van de Straat Ceram, ligt het eiland Ceram. Ten westen ligt het eiland Haruku en ten zuidoosten van Saparua ligt het eiland Nusa Laut.

Op het eiland liggen de volgende dorpen: Saparua Stad, Haria, Porto, Paperu, Booi, Siri Sori Kristen, Ullath, Ouw, Tuhaha, Mahu, Ihamahu, Nolloth, Itawaka, Pia (allen christelijk) en Kulur, Siri Sori Islam en Iha welke moslimdorpen zijn.

Porto Belan

Het Peddelteam van Porto

Porto Belang

Wie zijn uw pela’s?

Vind ze op Atlas Maluku!

Heeft u altijd al willen weten wie uw pela’s zijn of welke familienamen bij welke dorpen horen? Atlas Maluku geeft antwoord op deze vragen. En u kunt zelf ook een bijdrage leveren. De website is nog niet compleet. Er ontbreken nog familienamen. Ook zal de site verder uitgebouwd worden met (links naar) foto’s, filmpjes en documenten. Wilt u dat wij een link naar uw website toevoegen, dan kunt u dat aan ons doorgeven. Ook andere informatie, aanvullingen of correcties zijn welkom.

Meer weten
Wat houdt pela in?

De pela – de bondgenootschappen die kunnen bestaan tussen dorpen in de Molukken en die gepaard gaan met een stelsel van rechten en plichten – geldt als een van de typische kenmerken van de Molukse cultuur (hoewel er ook gebieden in de Molukken zijn die het systeem niet kennen). Ook in Nederland zien veel Molukkers pela als een van de pijlers van de eigen identiteit.

pela-bondgenootschappen

In het verleden werden pela-bondgenootschappen gesloten wanneer dorpen elkaar hadden gesteund in tijden van oorlog of wanneer er bijzondere gebeurtenissen plaatsvonden die het sluiten van een bondgenootschap tot gevolg hadden. Ook dorpen met een verschillende religieuze achtergrond kunnen pela van elkaar zijn. De regels van het bondgenootschap – wederzijdse hulp en respect – golden en gelden voor alle bewoners van de betrokken dorpen. Een veel voorkomend verbod is dat op onderlinge huwelijken. Als je pela bent, mag je niet met elkaar trouwen. Ook in Nederland houden Molukkers de traditie van de pela in ere. Als je pela bent van elkaar voelt dat als familieband. Je helpt en steunt elkaar.

Panas Pela

Op de Molukken komen regelmatig bijeenkomsten voor die ‘Panas Pela’ genoemd worden. Dit betekent letterlijk: het opwarmen van de pela. Door middel van zo’n ceremoniële bijeenkomst wordt het bondgenootschap, dat soms al honderden jaren oud is, vernieuwd. De contacten worden als het ware warm gehouden. Tegenwoordig kijkt men op de Molukken naar pela en andere tradities als middelen om de bevolking na het geweld van de afgelopen jaren te helpen om in goede harmonie samen te leven.

Meer weten