De Molukken is gezegend met een prachtige natuur.

Veel van de eilanden hebben prachtige stranden, gevarieerde koraalriffen en een rijk onderwaterleven. Maar ook landinwaarts kun je genieten van prachtige natuur. En aangezien het toerisme op de Molukken nauwelijks ontwikkeld is, heb je een grote kans dat de paradijsjes voor jou alleen zijn. De Molukken bestaat uit ruim duizend eilanden. Een groot deel daarvan is onbewoond. Zo'n 85 procent van het gebied bestaat uit water. In de wateren die de Molukken omringen, liggen bekende zeetuinen met de meest uiteenlopende onderwaterwereld. De bekendste zeetuinen liggen bij Ambon, de Banda-eilanden, de Kai-eilanden en Seram.

Paradijs

Planten en Dieren

Flora & fauna.

De Molukse eilanden zijn rijk aan dipterocarp- en shoreobossen. De flora bestaat voornamelijk uit Aziatische soorten. Er komen echter ook een aantal Australische natuurvormen voor. Op de eilanden Halmahera en Seram zijn laagland regenwouden en bergbossen te vinden. Bergbossen vind je voornamelijk in de Centraal- en Noord-Molukse eilanden.


In het zuidoosten van de Molukken lijkt de vegetatie, met dicht begroeide mangrove en moerasbossen, veel op dat van Papoea-Nieuw-Guinea. De Molukken was lange tijd de enige plek waar de belangrijkste specerijen groeiden. De kruidnagelplant, met het vermogen om vlees langer goed te houden, was het doel van vele zeereizen die de Chinese, Arabische en Europese zeelieden ondernamen. Ook nootmuskaat was lange tijd alleen op de Molukken te vinden.


De Molukken zijn rijk aan prachtige wilde orchideeen. Er zijn 170 soorten geidentificeerd op de verschillende eilanden.

De verbazingwekkende zeetuinen van de Molukken

De Molukken is beroemd om zijn spectaculaire zeetuinen en men kan er rechtstreeks van genieten door er te snorkelen of scuba diving lessen te nemen. Volgens een aantal onderzoekingen in Aluku zijn er meer dan 738 species zeevissen. Een aantal species daarvan zijn de Pelagis (een vis die aan de zeeoppervlakte voorkomt) en Domorsal (diepzeevis) hebben de wateren van de Molukken tot een fascinerende zeetuin gemaakt. Sommige interessante plekken van de zeetuinen in de Molukken vindt men o.a. in Ambon, Banda, Nusalaut, Seram, Kai, Aru en de Tanimbar eilanden.

Zeetuinen van de Molukken

snorkelen of scuba diving

Zeetuinen van de Molukken

Dieren op de Molukken.

De Molukse fauna is net als de flora beinvloed door Australische soorten. Er leven wilde varkens en een paar hertensoorten, maar grote zoogdieren zul je verder niet tegenkomen. Kleinere zoogdieren als apen en babirusa noemen het ook hun thuis. Maar de Molukken moet je vooral als vogelliefhebber bezoeken. Er komen ongeveer 350 vogelsoorten voor, waarvan 89 soorten endemisch zijn. Hiertoe behoren 40 soorten paradijsvogels en een aantal papagaaisoorten.


Vlinders zijn ook goed vertegenwoordigd, met 90 soorten waarvan er 25 soorten endemisch zijn. Het rijke onderwaterleven wordt nergens in de archipel geevenaard.

Kusu kusu

Kuskus

Over het algemeen lijken koeskoezen beter in staat te zijn om oceanische eilanden te bereiken dan veel andere buideldieren. Op de twee laatste plaatsen Celebes de Soela-groep, de Banggai-eilanden en de Talaudeilanden zijn ze echter geïntroduceerd.

Meer weten.
kaketoe

Kaketoe

De naam "kaketoe" is gebaseerd op het Maleise woord "kakaktua", wat "oudere zus" betekent ("kakak" betekent zus en "tua" oud). In dat Maleis is het woord ook "nijptang" gaan betekenen. Dit slaat op hun bijzonder sterke, kromme snavel.

Meer weten.

Vis en vogelsoorten

Zee en landdieren

diersoorten
diersoorten
diersoorten
diersoorten

Landschap

de Molukken.

THet grootste deel van de Molukken bestaat uit water. 11% van heel Indonesië bestaat uit water. Sommige eilanden zijn bergachtig zoals Seram. Op een paar eilanden komen vulkanen voor. Vooral de eilanden op de Noord- en Midden-Molukken hebben veel tropische regenwouden door het regenachtige klimaat. Daar is de bodem ook heel erg vruchtbaar. Vooral langs rivieren en aan de kust. Op de Molukken is de grond over het algemeen onvruchtbaar behalve de gebieden met vulkanen en tropische regenwouden.

Klimaat.

Op de Molukken is het altijd rond de 26º (dit komt omdat de Molukken op de evenaar ligt) en er valt veel regen. Op de Molukken valt er ongeveer 3000 mm regen per jaar. In Nederland valt per jaar ongeveer 850 mm regen. Op de Molukken is er een nat en droog seizoen. Het natte seizoen is van oktober tot maart. Het droge seizoen is van april tot oktober. In Nederland kan de wind uit alle richtingen komen, op de Molukken is dat anders. Van oktober tot maart waait er een noordwestelijke wind (moesson) dit is het natte seizoen. Van april tot oktober waait er een zuidoostelijke wind (passaat) dit is het droge seizoen.

Godsdienst en religie

Op de Noord-Molukken is ongeveer driekwart van de inwoners moslim. De rest van de inwoners is christelijk. Op de Midden- en Zuid-Molukken is 49% van de bevolking christelijk. 51% van de bevolking is moslim. Van de christenen is het grootste deel protestants en een klein deel katholiek. De meeste immigranten op de Molukken zijn moslim. In 1999 kwam er een burgeroorlog die veranderde in een godsdienstoorlog. Dit werd veroorzaakt door een ruzie tussen een chauffeur en een passagier. Toen was het de Molukken tegen burgers die van buiten de Molukken kwamen, later werd dit de moslims tegen de christenen.