Eilandengroep

De eilandengroep is verdeeld over twee provincies: Molukken (ook wel Zuid-Molukken genoemd, Maluku Selatan) Noord-Molukken (Maluku Utara). De Molukse eilandengroep bestaat uit de volgende delen:

  • in het noorden (provincie Noord-Molukken): Halmahera, Ternate, Tidore en de Batjaneilanden (waarvan Batjan het grootste is);
  • in het midden (provincie Noord-Molukken): de Obi- en Soela-eilanden;
  • in het zuiden (provincie Zuid-Molukken): Ceram, Buru, Ambon en de Lease-eilanden;
  • in het zuiden van de Bandazee (provincie Zuid-Molukken): Kei-, Aru-, Tanimbar-, Banda-eilanden , Babar- en Zuidwestereilanden.

  • De Molukken bestaan uit ruim duizend eilanden waarvan meer dan de helft onbewoond is. Op de bewoonde eilanden zijn verschillende volken met zeer uiteenlopende tradities en gewoonten te vinden.

    Eilandengroep Molukken

    Pulau-pulau Maluku

    Eilandengroep Molukken

    De Molukken is rijk aan koraalriffen en mooie stranden. De Banda-archipel is daar een van de vele voorbeelden van. De meeste eilanden zijn bergachtig. Op een aantal eilanden zoals Seram en Ambon kun je nog genieten van ongerepte natuur. Andere eilanden zoals Halmahera zijn getekend door de Tweede Wereldoorlog.

    Pulau Seram

    Ceram is een van de grootste eilanden van de Molukken. De Molukkers noemen het eiland Nusa Ina, wat Moedereiland betekent. Molukkers uit het centrale deel van de Molukken geloven dat hun voorouders hier vandaan komen. Voor de 15e eeuw had het eiland handelscontacten met de Javaanse Hindoerijken, maar in 1480 kreeg buureiland Ternate meer invloed. In de 16e eeuw arriveerden Portugese missionarissen op Ceram. In de vroege 17e eeuw vestigden de Nederlanders een aantal handelsposten langs de kust. Vanaf 1650 tot aan de Japanse bezetting in 1942 was Ceram in handen van de Nederlanders. Ze namen niet de moeite om landinwaarts de wildernis in te trekken.

    Pulau Ambon

    Ambon is 51 kilometer lang en bestaat door de ongewone vorm uit twee schiereilanden, Leitimor en Hitoe, die met elkaar verbonden zijn door een dun stukje land. Kota Ambon ligt in het noordwesten van Leitimor. Tussen de beide schiereilanden strekt zich de brede baai van Ambon uit. Het noordelijke deel, Hitoe, is groter, heeft de hoogste bergen en is zwaar bebost. De twee hoogste vulkanen, Wawani en Salahutu, bevatten warmwaterbronnen en zwavelbronnen. Een groot deel van Ambon is bedekt met tropisch regenwoud. Seram, Ambon en de rest van de Molukken zijn gescheiden van Azië en Australië door diepzeetroggen.
    De eilanden hebben dan ook nooit vastgezeten aan deze continenten. Door dit isolement heeft Ambon weinig inheemse zoogdieren. De diversiteit aan insecten is daarentegen rijk, met name de verscheidenheid aan vlinders.

    pulau (eiland) Maluku

    Eilanden Molukken

    Pulau Maluku
    Pulau Buru
    Pulau Tanimbar
    Pulau Saparua

    Geschiedenis

    Het eiland was in de 14e eeuw het centrum van de specerijenhandel. De Javanen hadden nederzettingen aan de noordkust van het eiland, maar de Portugezen namen de macht over op Ambon en zouden tot 1605 op het eiland verblijven. Ondanks dat er op Ambon geen specerijen groeiden was het eiland een belangrijke tussenstop tussen Ternate en de Banda eilanden.

    Koraal rif

    Koraal rif

    De Molukken hebben een tropisch regenwoud klimaat en de temperaturen liggen rond de 25 tot 30 graden. De beste reistijd is in de droge periode.

    Meer weten
    Koraal eiland

    Koraal eiland

    De Molukse eilanden zijn rijk aan prachtige koraal riffen, metname voor de kust van Ambon en het nabij gelegen eiland Saparua bieden heel veel duikplezier.

    Meer weten

    Ontdek de onderwaterwereld

    Soorten vis

    tonijn00.jpg
    tonijn80.jpg
    tonijn81.jpg
    tonijn82.jpg

    Molukken tropische jungles

    prachtige bounty stranden.

    Molukken Indonesië staat bij de meesten vooral bekend om haar tropische jungles, exotische diersoorten, fascinerende cultuur en bovenal prachtige bounty stranden. Met zoveel highlights wordt soms bijna vergeten dat de grote archipel ook onder de waterspiegel een wonderschone wereld omvat. Dankzij haar geografische ligging, omringd door de Zuid-Chinese Zee, de Indische en Stille Oceaan, is het een brandpunt van mariene biodiversiteit. De beeldschone koraalrijke onderwaterlandschappen, bewoond door kleurrijke vissen en zeldzame zeedieren, lenen zich dan ook uitstekend als duik- en snorkelspots.

    De rijkste koraaltuinen ter wereld.

    De indrukwekkende riffen, vele soorten koraal en prachtige zeeplanten en enorme hoeveelheid vissen en vissoorten maken de wateren bij de Raja Ampat eilanden een onderwaterparadijs. Desondanks zijn de ruim 600 eilanden met de rijkste biodiversiteit van de Aarde, ook wel de viervorsteneilanden genoemd, nog steeds ongerept. Door de afgelegen locatie van de dun bevolkte eilanden slaan veel toeristen ze over en behoudt deze idyllische plek zijn natuur. Spannend voor gevorderden duikers is Manta point, waar je met een touw aan een dood stuk koraalrif hangt en in een soort orkaanachtige stroming omringd wordt door nieuwsgierige manta’s.

    Voor zowel beginnende als ervaren duikers

    Met een kustlijn van zo’n 55.000 kilometer en meer dan 17.500 eilanden biedt Indonesië een grote variatie in duikspots; voor ieder wat wils. Hoewel er het hele jaar gedoken kan worden, is de periode tussen mei en september het meest geschikt, maar ook het drukst. Bali is de meest populaire bestemming, vooral omdat het eiland door haar veelzijdigheid een groot aantal toeristen trekt. Met 15% van alle koraalriffen ter wereld, waarvan de meeste nog op wetenschappelijk onderzoek wachten, is er rond de rustigere en minder bekende eilanden van alles te ontdekken. Zo is er recent bij het Molukse eiland Ambon nog een nieuwe vissoort ontdekt: de ongemakkelijk en bijna dronken ogende Psychedelica.